De eerste weken

De eerste weken

Hej alle sammen!

Ongeveer 3 weken geleden verliet ik Nederland voor een nieuw avontuur; een jaar lang wonen en werken in Denemarken! Ik ga proberen jullie met enige regelmaat een beetje op de hoogte te houden hier, maar ik beloof niks 😉

Veel mensen hebben mij, voordat ik weg ging, gevraagd wat ik hier nu precies ga doen. “Ik ga werken als vrijwilliger op een Folk Highschool” was dan ongeveer mijn antwoord. Dat is ook precies wat ik ga doen, maar omdat wij het begrip Folk Highschool (hier noemen ze het Højskolen) in Nederland niet kennen, was het voor mij moeilijk uit te leggen wat dit precies is. Nu ik twee weken van het ‘Højskole-leven’ heb kunnen meemaken, kan ik dit vast beter uitleggen. Dus…

Op een Deense folk high schools bieden ze non-formeel, volwassen onderwijs. Er zijn geen toelatingseisen en geen examens. Persoonlijke ontwikkeling staat centraal. De meeste studenten zijn tussen 18 en 24 jaar oud en de lengte van een gemiddeld verblijf op de school is 4 maanden. Alle studenten slapen, eten, studeren samen op de school. Het bijzondere hieraan is dat de studenten en medewerkers in de loop van de tijd een soort familie gaan vormen. In Denemarken zijn er ongeveer 70 van dit soort scholen. Iedere school biedt andere cursussen. De school waar ik het aankomende jaar deel van uitmaak focust zich vooral op theater, dans, muziek en regisseren. Daarnaast bieden ze de mogelijkheid aan internationale studenten om kennis te maken met de Deense en Europese cultuur. In totaal wonen en studeren er nu ongeveer 60 studenten hier op school, een leuke groep mensen bij elkaar!


De school is een oud, mooi gebouw in een nog veel mooiere omgeving. I mean, de zee ligt in mijn achtertuin!

En wat is dan mijn rol hier? Ik zal me bezighouden met allerlei media gerelateerde dingen zoals de website of het maken van filmpjes en foto’s. Het concept van EVS (European Voluntary Services) is dat ik hier fulltime werk in ruil voor een slaapplek, eten en wat zakgeld. Hiervoor krijgen zij geld vanuit Europese subsidies. Ik werk dus full time, daarnaast kan ik deelnemen aan alle vrije-tijds activiteiten voor de studenten. Zo zijn er danslessen, fietstochten, muzieklessen en ga zo maar door. Genoeg te doen dus 😃

De eerste week was een introductie week voor de studenten. In deze week heb ik me vooral bij de activiteiten voor de studenten aangesloten om de school en de studenten beter te leren kennen. De week hebben we afgesloten met een party op de school! In het weekend ben ik naar Odense geweest, de grootste stad op het eiland Funen (Fyn).

De tweede week begon het ‘echte’ werk en heb ik me o.a. verdiept in de website. En ik heb een muziekles in het Deens gevolgd, goed om m’n Deens te oefenen (wat momenteel nog helemaal nergens op lijkt). Ik wil graag beginnen met Deense lessen, maar daarvoor heb ik mijn CPR nummer (persoonsnummer) nodig. Ook daar ben ik afgelopen weken mee bezig geweest en ik hoop ‘m aankomende week te ontvangen.

Verder leek het in het begin alsof de dagen hier veel langer duren. Toen ik erover na ging denken is dat op zich niet heel gek. Ik woon op mijn werk, dat betekent dat ik al zo’n 2,5/3 uur reistijd bespaar (als ik het vergelijk met mijn werkdagen in Nederland). Verder wordt er elke dag voor ons gekookt en hoef ik praktisch nooit af te wassen (ja, best wel een luxe leventje, I know). Daardoor heb ik ineens veel meer vrije tijd op een dag, best logisch dat de dagen langer lijken dus. Maar ook genoeg leuke mensen en leuke activiteiten om die vrije tijd mee op te vullen, dus dat komt wel goed!

En om af te sluiten nog een foto van een mooi uitzicht tijdens de fietstocht van vandaag.

Goed, ik zou nog veel meer kunnen vertellen (goede reden om wat vaker te schrijven I guess), maar het moet nog wel een beetje leesbaar blijven😃 Dus volgende keer meer!

Liefs uit Denemarken ❤️


10 gedachten over “De eerste weken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *